huilbuien zwangerschap

Depressief en somber tijdens de zwangerschap

De afspraak met de fertiliteitsarts stond al gepland. Na een miskraam en anderhalf jaar proberen om zwanger te raken, kregen we eindelijk dan toch (weer) een positieve test vlak voor oud en nieuw in 2015. We waren dolgelukkig, echt dolgelukkig! We vierden oud en nieuw met familie, maar hielden het nieuws voor onszelf. Het voelde als ons kleine geheimpje en we waren ook erg gespannen, want wat als het opnieuw misging?

Maar na twee weken veranderde er iets. Ik belandde in een periode vol onzekerheid en een wervelwind van emoties. Ik werd steeds angstiger en was ontzettend moe, zo ontzettend moe. Op een gegeven moment kon ik zelfs niet meer naar mijn werk en moest ik me ziek melden. Ik had hele vreemde gedachten. Waarom wilde ik dit eigenlijk? Wilde ik dit wel echt? Mijn lichaam veranderde in rap tempo. Ik was altijd redelijk tevreden met mijn lichaam, maar opeens voelde ik pure walging. Echt walging. En het werd alleen maar erger. De gedachten werden steeds donkerder en donkerder. Hoe kon dit allemaal gebeuren? We wilden zo graag een kindje en nu leek het wel het laatste wat ik wilde.

Wat bleek, ik leed aan een zwangerschapsdepressie. Ik was zwanger, somber en depressief, ook wel prenatale depressie genoemd. Je hoort er niet vaak over, maar toch krijgt een grote groep vrouwen tijdens de zwangerschap depressief worden. Statistieken wijzen op een percentage tussen de 5 tot 10%, maar ik merk dat een veel grotere groep vrouwen niet op een roze wolk zit tijdens de zwangerschap.

Hoe kun je tijdens je zwangerschap zo somber en depressief worden?

Het ontstaan van een prenatale depressie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder hormonale schommelingen en zowel mentale als fysieke veranderingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap. Vaak zie ik in de praktijk dat oude kwetsbaarheden weer naar boven komen. Zo heb ik zelf in het verleden ook periodes ervaren waarin ik depressief en somber was vóór ik zwanger was. Hetzelfde geldt voor vrouwen die al eerder te maken hebben gehad met angstgevoelens of somberheid. Het is echter belangrijk om op te merken dat dit niet voor iedereen geldt. Sommige vrouwen voelen zich zelfs juist beter tijdens een zwangerschap.

Wat te doen bij een prenatale depressie?

Wanneer vrouwen in mijn praktijk komen met (depressieve) gevoelens of angsten tijdens de zwangerschap, neem ik allereerst de tijd om iemand echt te leren kennen. Vervolgens leg ik uit hoe het brein werkt en dat ze zeker niet alleen zijn in hun ervaring. Dat er niks mis met ze is. Het er op dit moment in de zwangerschap bij hoort, en dat deze fase ook weer over kan gaan nog voordat de baby geboren is. 

Vervolgens gaan we aan de slag met het omgaan met bepaalde depressieve gedachten en angsten. Bewustwording is vaak de eerste stap. Het helpt vaak om niet tegen deze gevoelens te vechten, maar ze juist aandacht te geven en ze te laten zijn. Dit klinkt misschien vreemd, maar kan letterlijk al meer ademruimte geven. Daarnaast richten we ons op ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen om meer rust in het lichaam te brengen, wat uiteindelijk bijdraagt aan een betere omgang met angstige of sombere gedachten

Praktische tips zijn als je dagelijks depressief bent tijdens je zwangerschap:

  • Ga er niet in de weerstand maar laat het er zijn 
  • Zoek hulp, het liefste iemand die bekend is met alle problematiek rondom het krijgen van een kind. Vraag eventueel je verloskundige of huisarts of ze iemand weten. Bij mij kan je ook online terecht als je niet in Weesp en omgeving woont. 
  • Deel je gevoelens met anderen, je partner maar ook met andere vrouwen
  • Neem tijd voor meditatie en je ademhalingsoefeningen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven