Pijn bij het vrijen na de bevalling je bent niet alleen

Pijn bij het vrijen na de bevalling: je bent niet alleen 

Lieve moeders en partners,

Het moment is daar, na de geboorte van jullie kindje kunnen jullie weer vrijen! 

Maar wat als dit niet zo voelt als hiervoor of als je zelfs pijn ervaart bij het vrijen. Ik wil het hebben over een onderwerp dat voor veel nieuwe moeders & partners een bron van zorg en frustratie kan zijn: pijn bij het vrijen na de bevalling. Het is een onderwerp dat vaak in de taboesfeer blijft hangen, maar het is belangrijk om te erkennen dat het een veelvoorkomend probleem is dat vele vrouwen treft. 

Onderzoeken tonen aan dat tot 78% last heeft van pijn bij het vrijen in de eerste drie maanden na de bevalling. Bij 23% van de vrouwen houdt de pijn zelfs langer aan, tot 18 maanden na de bevalling. Laten we dus samen deze uitdaging verkennen en manieren vinden om ermee om te gaan.

Het is begrijpelijk dat de gedachte aan intimiteit na de bevalling misschien een beetje beangstigend lijkt. Je lichaam heeft een enorme prestatie geleverd en heeft tijd nodig om te herstellen. Het is normaal om je zorgen te maken over hoe het zal voelen en of het pijn zal doen. Maar laten we eerlijk zijn, intimiteit is een belangrijk onderdeel van een gezonde fijne (liefdes)relatie en het is de moeite waard om te onderzoeken hoe jullie weer intiem kunnen zijn zonder angst of pijn. Hoe kan het weer fijn en leuk zijn samen.

Wat zijn de oorzaken van pijn bij het vrijen na de bevalling? 

Een van de meest voorkomende oorzaken van pijn bij het vrijen na de bevalling is de fysieke impact van de geboorte zelf. Of je nu een vaginale bevalling hebt gehad of een keizersnede, je lichaam heeft tijd nodig om te genezen van de fysieke trauma’s die tijdens de geboorte zijn opgetreden. Dit kan leiden tot littekenweefsel, pijnlijke hechtingen en algemene gevoeligheid rond het bekkengebied.

Maar fysieke factoren zijn niet de enige oorzaak van pijn bij het vrijen na de bevalling. Hormonale veranderingen, vermoeidheid, stress en emotionele spanningen kunnen ook een rol spelen. Veel vrouwen voelen zich bijvoorbeeld onzeker over de veranderingen die hun lichaam heeft ondergaan tijdens de zwangerschap en bevalling, wat hun vermogen om zich open te stellen voor intimiteit kan beïnvloeden. 

 

pijn bij het vrijen na de bevalling

Dus, wat kunnen we doen om met deze uitdagingen om te gaan? 

 

  1. Ten eerste is het belangrijk om de angst weg te halen. De angst om pijn te krijgen tijdens het vrijen zit namelijk vaak alle intimiteit in de weg. Zodra je namelijk gaat zoenen of knuffelen komt van het een het ander en dat zorgt voor schuldgevoelens. Dus forceer niks. Alles wat pijnlijk is, is op dit moment belangrijk niet te doen. Luister goed naar je lichaam en wees eerlijk tegen jezelf en je partner over je sensaties en gevoelens. Soms komt dit dus neer op (tijdelijk) alleen te knuffelen zonder de verwachting dat er meer van komt. Dit geeft heel veel rust! Langzaam opbouwen tot wat goed voelt is dus truc. 
  2. Het kan nuttig zijn om hierbij professionele hulp te zoeken. Een gynaecoloog / seksuoloog / bekkenbodemfysiotherapeut kan advies geven en mogelijke medische oorzaken van pijn identificeren. Daarnaast kan therapie of counseling helpen om emotionele spanningen te verminderen en de band tussen jou en je partner te versterken. Ik zie in mijn praktijk veel vrouwen (& hun partners) rondom het intimiteitsvraagstuk na de geboorte van hun kind(eren). 

Tot slot wil ik benadrukken dat je niet alleen bent. Veel vrouwen ervaren pijn bij het vrijen na de bevalling, en het is belangrijk om te weten dat er hulp en ondersteuning beschikbaar is. Met geduld, open communicatie en professionele begeleiding kunnen jij en je partner een weg vinden naar herstel en het weer gezellig hebben samen op alle vlakken.

Met liefde en steun,

Noor

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven