postnatale depressie

Emma’s verhaal: psychologische klachten na bevalling

Emma, 33, had altijd gedroomd van het moederschap. Toen zij en haar partner, Mark, te horen kregen dat ze in verwachting was, konden ze hun geluk niet op. Ze schilderden de babykamer, kochten schattige kleertjes en maakten plannen voor de toekomst. Alles leek perfect. Maar na de geboorte van hun dochter, Sophie, merkte Emma al snel dat ze zich anders voelde dan ze had verwacht. De roze wolk sloeg om in een donkere. Ze kreeg psychologische klachten na de bevalling.

De eerste dagen: gevoel van onzekerheid 

De eerste paar dagen na de bevalling was Emma nog in een roes. De kraamverzorgster kwam langs, familie en vrienden stuurden bloemen en cadeautjes, en Emma probeerde zo goed mogelijk voor Sophie te zorgen. Maar naarmate de dagen voorbij gingen, begon Emma zich steeds angstiger en somberder te voelen. Ze kon moeilijk slapen, zelfs als Sophie sliep, en voelde zich voortdurend uitgeput.

Emma’s gevoelens van vreugde en opwinding maakten plaats voor angst en onzekerheid. Ze vroeg zich constant af of ze wel een goede moeder was en voelde zich schuldig over elke kleine fout die ze maakte. Ze durfde haar gevoelens niet te delen met Mark, bang dat hij haar niet zou begrijpen.

De duistere wolk: psychologische klachten na bevalling

Na een paar weken begon Emma zich steeds meer terug te trekken. Ze voelde zich overweldigd door gevoelens van verdriet en waardeloosheid. De kleinste taken leken enorme obstakels, en ze begon zichzelf te isoleren van haar Mark en Sophie. Emma voelde zich een vreemde in haar eigen huis en begon te geloven dat Sophie ze niet geschikt was als moeder.

Mark merkte de psychologische veranderingen in Emma’s gedrag op en probeerde haar te steunen, maar hij wist niet hoe. Hij voelde zich machteloos en bezorgd. Op een avond, toen Sophie onophoudelijk huilde en Emma niet meer wist wat ze moest doen, brak ze in tranen uit en vertelde Mark hoe ze zich echt voelde. Ze bekende dat ze soms dacht dat Sophie beter af zou zijn zonder haar.

De weg naar herstel: hulp zoeken bij psychologische klachten na de bevalling en vinden

Mark stelde voor om psychologische hulp te zoeken en samen gingen ze naar de huisarts. De dokter luisterde aandachtig naar Emma’s verhaal en dacht aan een postnatale depressie. Het was een enorme opluchting voor Emma om te horen dat ze niet alleen was en dat haar gevoelens een naam hadden.

De huisarts verwees Emma naar mij. Zij wisten dat ik een praktijk heb gespecialiseerd psychologische klachten rondom de geboorte en waar Emma dus goed en snel terecht kon.  Tijdens de sessies leerde Emma over hoe het moederbrein kan werken en waarom ze zich zo voelde. Ze ontdekte dat hormonale veranderingen, slaapgebrek en de enorme verantwoordelijkheid van het moederschap allemaal bijdroegen aan haar gevoelens. Dit was al een last van haar schouders want er was dus niks écht mis met haar. Het was van tijdelijk aard en haar zenuwstelsel had wat hulp nodig om weer tot rust te komen. Daar zijn we dan ook samen mee aan de slag gegaan. Eerst zien we elkaar wekelijks maar dan heeft ze steeds minder psychologische begeleiding nodig. 

Licht aan het einde van de tunnel: een nieuw begin

Langzaam maar zeker begon Emma zich beter te voelen. Ze leerde strategieën om met haar angst en somberheid om te gaan en begon weer genietmomenten te ervaren met Sophie en Mark. Mark was haar rots in de branding, en samen werkten ze aan hun nieuwe leven als gezin.

Emma’s reis was niet gemakkelijk, maar met de juiste hulp en steun van haar omgeving vond ze haar weg uit de leegte van een postnatale depressie. Ze realiseerde zich dat het oké was om hulp te vragen, dat ze lang niet de enige is en dat ze niet perfect hoefde te zijn om een goede moeder te zijn.

Herken jij je in deze psychologische klachten na de bevalling? of ken je iemand? 

Postnatale depressie of lichtere psychologische klachten na bevalling kan iedereen treffen, ongeacht hoe goed voorbereid of enthousiast je ook bent over het moederschap. Het is belangrijk om de tekenen te herkennen en hulp te zoeken als je je overweldigd voelt. Emma’s verhaal laat zien dat er licht is aan het einde van de tunnel en dat herstel mogelijk is met de juiste ondersteuning. Zoek naar iemand die ervaring heeft rondom deze levensfase.

Ondersteuning tijdens de zwangerschap van een psycholoog

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven