Bevalling verwerken, hoe doe je dat?

Het ervaren van een bevalling is voor veel vrouwen een bijzondere gebeurtenis, maar het kan ook resulteren in een intens trauma. Wat is een bevallingstrauma en hoe behandel je het effectief?

Bevallingstrauma treedt op wanneer een vrouw (of iemand anders aanwezig bij de bevalling, zoals een partner of zorgverlener) een deel van de bevalling als buitengewoon stressvol en beangstigend ervaart. Deze ervaring kan leiden tot symptomen die vergelijkbaar zijn met posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan een bevallingstrauma, waaronder complicaties tijdens zwangerschap of bevalling, verwachtingspatroon, bepaalde kwetsbaarheden uit je jeugd, en psychosociale factoren zoals gebrek aan steun & communicatie. Tot 21% van de vrouwen ervaart hun bevalling als traumatisch en een nog groter deel omschrijft de bevalling als een zeer intense ervaring. De eerste (natuurlijke) verwerking van een bevalling vind plaats in de eerste zes weken na de bevalling. Merk je dat hierna nog steeds moeite hebt om er over te praten of er aan terug te denken dan kan het zijn dat je brein het een té heftige ervaring vind om te verwerken. 

Hoe weet je of je een bevallingstrauma hebt?

Symptomen van een bevallingstrauma omvatten herbeleving, vermijding, over-alert zijn en negatieve gedachten over zichzelf. Het onderscheiden van bevallingstrauma van andere vormen van trauma, zoals een postnatale depressie, is cruciaal voor een effectieve behandeling.

Het krijgen van de juiste diagnose is essentieel, omdat veel vrouwen onterecht behandeling krijgen voor postnatale depressie in plaats van bevallingstrauma. Een specifieke behandeling is nodig om de impact van het trauma effectief aan te pakken.

 

Hoe behandel je een bevallingstrauma?

De behandeling van bevallingstrauma kan op verschillende manieren plaatsvinden. Soms is je verhaal delen met een professional al genoeg om meer inzicht te krijgen. Het plaatje compleet te maken zodat alle puzzelstukjes passen. Maar ook kan EMDR een hele mooie toevoeging zijn. Deze methode gebruik ikzelf. Met EMDR haal je als het ware de angel uit de nare herinnering waardoor de lading er af gaat. Wil je meer over EMDR weten. Lees dan hier meer.

Vrouwen die een bevallingstrauma ervaren, kunnen zich vaak onbegrepen en eenzaam voelen. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. Er zijn psychologen en andere bevallingscoaches (waaronder verloskundigen) die je hierbij kunnen helpen. 

Wil je meer weten over het verwerken van een traumatische bevalling?

1 gedachte over “Bevalling verwerken, hoe doe je dat?”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven